İlişkilerde Çatışmaları Yönetmek: Eşler Birbirinin Duygu Düzenleyicisi Olmalı

İlişkilerde Çatışmaları Yönetmek: Eşler Birbirinin Duygu Düzenleyicisi Olmalı

Çatışma ve kavgalar ilişkide yok sayılamaz, her zaman olacak. O yüzden çatışmasız bir ilişki beklentisi çok gerçekçi değil.

Çatışma sırasında aslında yapmamız gereken ilişkiye üçüncü bir kişi gibi yaklaşmak. “O çatışma ve kavga sırasında ağzıma geleni söylemek istiyor olabilirim, ancak ilişkinin ihtiyacı ne?” İlişkiye üçüncü kişi gibi yaklaşmak aslında tam da bunu gözetmek demek.

Bunun için de yapmamız gereken en önemli şeylerden biri tartışma sırasındaki “taşmaları” kontrol etmek. Eğer tartışma sırasında nabzınız 100’ün üzerine çıkmaya başladıysa ve tartışmanın stresini kaldıramadığınızı hissediyorsanız bu taşma yaşadığınız anlamına gelir. Bu noktadan sonra artık beynin muhakeme ve mantıklı düşünmekle ilgili kısmı devreden çıkmış; savaş, kaç ya da don refleksi devreye girmiş demektir. Bu da o sırada birbirinizi duyamadığınız, birbirinizi anlayamadığınız anlamına gelir. Sinir sisteminiz bu kadar uyarılmışken saatlerce de tartışsanız bir sonuç alamayacaksınız. Partnerinizin sizi duyabilmesi için tekrardan “sosyal bağlılık” hâline geçmesi gerekiyor. Böyle zamanlarda partnerinizi bu durumdan çıkarmak için yardımcı olmalısınız.

Bunun için de partnerinizden gelen bazı ipuçlarını yakalamanız gerekiyor:

  • Eğer birbirinizle göz teması kuramıyorsanız,
  • Kalbiniz hızlı hızlı çarpıyorsa ve nefesinizin kesildiğini hissediyorsanız,
  • Çene ve boyun bölgesinde gerginlik hissediyorsanız,
  • Dudaklar incelmiş ve birbirine bastırılmış gibiyse,
  • Bir nesne (kalem) veya kendinizle meşgul oluyorsanız (saçla oynamak), yani beden diliniz “Şu an burada değilim” diyorsa,
  • Sık sık birbirinize aslında demek istemediğiniz şeyleri söylüyorsanız,
  • Çok fazla savunmada hissediyorsanız,
  • Konuşmakta zorluk çekiyorsanız,

önce fizyolojik olarak rahatlamalı ya da rahatlatmalısınız.

Böyle zamanlarda partnerinizin sadece duyulmaya ihtiyacı var. “Buna çok kızgınsın ve bunu görüyorum” demeniz yeterli. Bunu söylemek çoğu kişiye zor geliyor, çünkü anlamak ve hak vermek birçok insan için paralel giden süreçler oluyor. Ancak bunu söylemeniz için eşinize hak vermeniz gerekmiyor.

Bunun dışında “taşmayı” fark ettiğiniz zamanlarda partnerinizle aranızda bir anahtar sözcük bulabilirsiniz (“Duralım” gibi).

En az 20 dakika mola verip daha sonra tekrar konuşmak için sözleşebilirsiniz.

Bu aşamada yapacağınız bazı onarma girişimleri de bu taşmayı kontrol altına almanıza yardımcı olabilir: “Şu an desteğine ihtiyacım var”, “Benimle kal, kapatma kendini”, “Sakinleşmeme yardımcı ol lütfen”, “Hadi biraz duralım” gibi.

Yorumunuzu Paylaşın