Seçici Mutizm (Seçici Konuşmazlık) Nedir?
By: Kordon Psikoloji
Categories:
Seçici Mutizm (Seçici Konuşmazlık) Nedir?
Seçici mutizm veya seçici konuşmazlık, bir çocuğun belirli ortamlarda konuşamaması, ancak diğerlerinde sorunsuz bir şekilde konuşabilmesi durumudur. Örneğin, bir çocuk okulda konuşamayabilir, ancak evde hiç sorun yaşamadan konuşabilir. Bu durum, çocuğun belirli durumlarda sadece sessiz kalması nedeniyle seçici mutizm olarak adlandırılır. Bu, nadir görülen bir çocukluk durumudur ve okul gibi sosyal durumlarla ilgili sorunlara neden olabilir.
Seçici mutizmle bir çocuk, bazı sosyal durumları çok stresli bulabilir. Bu durum, çocuğun konuşamayacak kadar yoğun anksiyete yaşamasına neden olabilir. Seçici mutizm, çocuğun isteyerek konuşmamasından kaynaklanmaz.
Bazı durumlarda, çocuğun diğer konuşma sorunları da olabilir. Ancak birçok durumda, çocuk kendini rahat hissettiğinde hiç sorun yaşamayabilir.
Seçici mutizm genellikle çok genç çocuklarda, genellikle 2 ila 4 yaşları arasında başlar. Ancak bu durum, çocuk okula başladığında fark edilmeyebilir.
Seçici Mutizmin Nedenleri Nelerdir?
Seçici mutizmin tek bilinen nedeni yoktur. Araştırmacılar hala seçici mutizme neden olabilen faktörleri öğreniyorlar, bunlar arasında şunlar bulunmaktadır:
– Bir anksiyete bozukluğu
– Zayıf aile ilişkileri
– Tedavi edilmemiş psikolojik sorunlar
– Özsaygı sorunları
– Ses işleme sorunları
– Kekemelik gibi bir konuşma veya dil sorunu
– Ailede anksiyete bozuklukları öyküsü
– Travmatik bir deneyim
Seçici mutizm aynı zamanda aileler arasında da görülebilir.
Seçici Mutizm Risk Altında Olanlar Kimlerdir?
Bu durumun aile öyküsü, çocuğunuzun riskini artırabilir. Aynı zamanda ailede anksiyete bozuklukları varsa, çocuğunuzun seçici mutizm belirtileri gösterme olasılığı daha yüksek olabilir. Travmatik bir olay da riski artırabilir.
Seçici Mutizmin Belirtileri Nelerdir?
Seçici mutizmin temel belirtisi, sadece belirli sosyal durumlarda bir ay veya daha uzun süre konuşamama durumudur. Sorun, başka bir iletişim bozukluğuna, örneğin otizme bağlı değildir. Ve konuşulan dilin bilinmemesinden kaynaklanmaz.
Seçici mutizm belirtileri gösteren bazı çocuklar şu ek belirtileri de gösterebilir:
– Anksiyete
– Sosyal çekilme
– Aşırı utangaçlık
– Obsesif kompulsif bozukluk
– Depresyon
– Gelişimsel gecikme
– İletişim bozuklukları
– İdrar veya dışkı kontrol bozuklukları
Seçici Mutizm Nasıl Teşhis Edilir?
Çocuğunuzun doktoru, çocuğunuzun tıbbi geçmişi ve belirtileri hakkında sizden bilgi isteyecektir. Çocuğunuzun konuşma ve dil gelişimi hakkında sorular sorulacaktır. Randevuya çocuğunuzun akademik raporlarını ve öğretmen yorumlarını getirmek yardımcı olabilir. Doktor, çocuğunuzu evde ve okulda gözlemlemek isteyebilir. Sizin de çocuğunuzu evde veya okulda videolara çekmeniz istenebilir.
Çocuğunuza tıbbi bir muayene yapılacaktır. Bu, çocuğunuzun kulaklarının, dudaklarının, dilinin ve çenesinin muayenesini içerir. Çocuğunuz aynı zamanda bir nörolojik muayeneye tabi tutulabilir. İşitme testine de ihtiyaç olabilir. Sağlık uzmanı, şizofreni gibi diğer tıbbi durumları elemek için çocuğunuza genel bir muayene yapacaktır.
Diğer sağlık uzmanları da çocuğunuzu değerlendirmeye yardımcı olabilir. Bunlar arasında bir konuşma dil patoloğu (KDP), bir psikolog veya psikiyatrist bulunabilir. KDP, çocuğunuzun dil anlama ve kullanma becerilerini değerlendirebilir. Bir psikolog, duruma neden olabilecek duygusal sorunları bulmada yardımcı olabilir.
Seçici Mutizm Nasıl Tedavi Edilir?
Tedavi, çocuğunuzun ihtiyaçlarına göre değişir ve şunları içerebilir:
– Uyarıcıyı azaltma. Çocuğu rahat hissettiği bir ortama dahil etmek ve ardından çok yavaş bir şekilde yeni birini odaya getirmek.
– Şekillendirme. Çocuğunuzun iletişimde bulunma çabalarını pekiştirmek ve teşvik etmek için yapılandırılmış bir yaklaşım kullanmak; örneğin jestler veya fısıltı ile anlaşılır konuşma elde edilene kadar.
– Kendi modelleme. Bu, çocuğunuzun evde iyi iletişim kurduğunu gösteren bir video izlemesini içerir ve özgüveni artırmaya yöneliktir.
– Konuşma terapisi. Gerekirse temel konuşma sorunları için yapılabilir.
– Aile ve davranış terapisi. Bu, duygusal sorunlara yardımcı olabilir. Bazı ilaçlar anksiyeteyi azaltmak için kullanılabilir.
– Oyun terapisi. Çocuğunuzun kendi farkındalığını arttırması, duygularını regüle edebilmesini sağlamayı içerir. Kordon Psikoloji Merkezi’nde verilen bir hizmettir.
– Çocuğunuzun öğretmenleri ile görüşme. Çocuğunuzun öğretmenleri, okuldaki iletişimi daha az korkutucu hale getirmeye yardımcı olabilir. Örneğin, bir öğretmen çocuğunuzun başlangıçta tüm sınıfa değil, yalnızca küçük gruplara konuşmasına izin verebilir.
Tedavi ile çocuğunuzun seçici mutizm sorununun çoğu durumda sona erme olasılığı yüksektir. Tedavi olmadan, konuşma problemlerinin devam etme olasılığı daha yüksektir.
Seçici Mutizm Nasıl Yönetilir?
Çocuğunuzaa sabırlı olmak önemlidir. Unutmayın ki çocuğunuz konuşmamayı seçmiyor. Çocuğunuz konuşamayacak kadar çok anksiyeteye sahiptir.
En iyi sonuç için, çocuğunuzun tedavisi ile yakından ilgilenin. Çocuğunuzun iletişimini artırabilecek ev dışındaki durumları yapılandırma yollarını bulabilirsiniz. Çocuğunuzun öğretmenleri ile sıkı bir işbirliği yapın.
Seçici Mutizm Hakkında Ana Noktalar
– Seçici mutizm, bir çocuğun belirli ortamlarda konuşamadığı, ancak diğerlerinde sorunsuz bir şekilde konuşabildiği durumdur. Örneğin, bir çocuk okulda konuşamayabilir, ancak evde herhangi bir sorun olmadan konuşabilir. Çocuk, seçili durumlarda sessiz olduğu için seçici mutizm olarak adlandırılır. Bu, nadir görülen bir çocukluk durumudur ve okul ve sosyal durumlarla ilgili sorunlara neden olabilir.
– Bazı çocuklar utangaçlık, gelişimsel gecikme veya dil sorunları gibi ek sorunlara sahip olabilir.
– Bir çocuk doktoru, konuşma dil patoloğu ve bir psikolog bir araya gelerek durumu teşhis etmekte ve tedavi etmekte işbirliği yapabilir.
– Çocuğunuz farklı türde tedavilere ihtiyaç duyabilir.
– Tedavi ile çoğu çocuk seçici mutizmi aşabilir.
– Tedavi olmaksızın, konuşma sorunlarının devam etme olasılığı daha yüksektir.
Seçici konuşmama tedavisi için kurumumuzdan randevu alabilirsiniz.