Ergenlik Döneminde Cinsel Yönelim

Ergenlik Döneminde Cinsel Yönelim

Lezbiyen, Eşcinsel, Biseksüel, Kuir, Belirsiz, Aseksüel, Heteroseksüel… Romantik ve cinsel olarak kimden etkilendiğinizi açıklayan birçok etiket vardır. Ancak cinsel yönelim, kim olduğunuzun yalnızca ufak bir parçasıdır.

Çocukluktan ergenliğe geçerken vücutlarımızın geliştiği gibi duygularımız ve hislerimiz de değişir. Ergenlik yıllarında, ergenliğin hormonal ve fiziksel değişiklikleri, genellikle cinsel arzularda da bir artış gerçekleşmesi anlamına gelir. Bu dönemde merak etmek ve bazen yeni cinsel arzular keşfetmek yaygındır.

CİNSEL YÖNELİM NEDİR?

Cinsel yönelim, bir kişinin başka bir kişiye karşı hissettiği duygusal, romantik veya cinsel çekiciliktir. Birkaç tür cinsel yönelim vardır; örneğin:

Heteroseksüel: Heteroseksüel insanlar romantik ve fiziksel olarak karşı cinsten kişilere ilgi duyarlar. Heteroseksüel erkekler kadınlara, heteroseksüel kadınlar da erkeklere ilgi duyar.

Eşcinsel: Eşcinsel insanlar aynı cinsiyetten insanlara romantik ve fiziksel olarak ilgi duyarlar. Diğer kadınlara ilgi duyan dişiler lezbiyendir; diğer erkeklerden hoşlanan erkekler genellikle gey olarak bilinir. (Gey terimi bazen her iki cinsiyetten de eşcinsel bireyleri tanımlamak için kullanılır.)

Biseksüel: Biseksüel insanlar, her iki cinsiyete romantik ve fiziksel olarak ilgi duyarlar.

Aseksüel: Aseksüel insanlar seksle ilgilenmeyebilirler ama yine de kendilerini diğer insanlara duygusal olarak yakın hissedebilirler.

Panseksüel: Cinsiyetin veya cinsel kimliğin hiç dikkate alınmadığı çekim anlamına gelir.

Demiseksüel: güçlü bir duygusal bağ olmadıkça cinsel çekim yaşamamak anlamına gelir.

Ergenlik yıllarında, insanlar genellikle kendilerini cinsel olarak daha dürtüsel hissederler. Bazıları için bu duygu ve düşünceler yoğun olabilir. Bunlar, kendileriyle aynı cinsten biri hakkında romantik veya cinsel düşünceleri olan insanlar için de geçerli olabilir. “Hissettiklerim ne anlama geliyor?”, “Ben eşcinsel miyim?” diye düşünebilirler.

Aynı cinsten biriyle ilgilenmek, bir kişinin mutlaka eşcinsel olduğu anlamına gelmez – tıpkı karşı cinsten birine ilgi duymanın bir kişinin heteroseksüel olduğu anlamına gelmediği gibi. Gençlerin aynı cinsten ve karşı cinsten insanlara ilgi duyması veya onlar hakkında cinsel düşüncelere sahip olması yaygın bir durumdur. Bazı insanlar sadece düşünmenin ötesine geçebilir, kendi cinsiyetlerinden veya karşı cinsten insanlarla cinsel deneyimler yaşayabilir. Bu deneyimler, kendi başlarına, bir kişinin gey veya heteroseksüel olduğu anlamına gelmez.

LGBT NEDİR?

Cinsel yönelimi açıklamak için kullanılan “LGBT” veya (“LGBTQ”) harflerini görebilirsiniz. Bu kısaltma “lezbiyen, gey, biseksüel ve transseksüel” anlamına gelir. Transgender gerçekten bir cinsel yönelim değil – bir cinsiyet kimliğidir. Transgender veya trans, kişinin cinsiyet kimliği ile atanmış olan cinsinin uyumlu olmaması durumudur. Transseksüel insanlar da, “heteroseksüel” kategorisine uymadıklarını düşünen insanları dahil etmenin bir yolu olarak genellikle lezbiyen ve gey olarak gruplandırılır.

CİNSEL YÖNELİM BİR TERCİH MİDİR?

Birinin lezbiyen, gey, heteroseksüel veya biseksüel olmasına neyin sebep olduğu tam olarak bilinmemekle birlikte cinsel yönelimimiz muhtemelen çok genç yaşta oluşmaya başlar.  Bu, cinsel duygularınız olduğu anlamına gelmez, sadece kimden etkilendiğinizle ilgili hisleriniz olduğu anlamına gelir. Yaşlandıkça bu duygular güçlenir ve cinsel yöneliminizi şekillendirir.

Amerikan Pediatri Akademisi (AAP) ve Amerikan Psikoloji Derneği (APA) dahil olmak üzere çoğu tıp uzmanı, cinsel yönelimin biyolojik, psikolojik ve çevresel faktörlerin bir karışımını içerdiğine inanmaktadır. Bilim insanları ayrıca bir kişinin genlerinin ve hormonlarının önemli bir rol oynadığına inanır. Genel olarak, cinsel yönelimin kişinin gönüllü olarak seçtiği bir şey olmadığı konusunda hemfikirdir olunmuştur.

Bazen cinsel yönelim zamanla değişir. Bazen hayat boyunca aynı kalır. Ancak cinsel yönelim bir seçim değildir ve terapiyle, tedaviyle ya da aile ve arkadaşlardan gelen baskıyla değiştirilemez.

CİNSEL YÖNELİMİ KEŞFETME SÜRECİ:

  • Fanteziler veya rüyalar ile,
  • Bir kişi aynı cinsten birine ilgi duyduğunu fark ettiğinde,
  • Arkadaşlarından veya çevreden farklı olduklarını hissettiklerinde,
  • Cinsel deneyim ile keşfedilmeye başlanır.

Tam olarak keşfetme yaşı belirsizdir. Genelde ergenliğe girerken daha çok fark edilir.

Bu keşif süreci bir genç için belirsizliğe neden olabilir ve bu durum aşağıdakiler tarafından daha da zor bir durum haline gelebilir:

  • Heteroseksüel olmamakla gelen sosyal damgalama,
  • Bilgi eksikliği,
  • Arkadaşların ve ailenin nasıl tepki vereceği korkusu,
  • Arkadaşlar ve aile tarafından reddedilme korkusu,
  • Heteroseksüel olmayan rol modellerinin eksikliği veya
  • Benzer duygulara sahip diğer gençlerle sosyalleşmek için çok az fırsata sahip olmak.

ÇOCUĞUMUN CİNSEL YÖNELİMİNİ SORGULADIĞINI VEYA YENİ KEŞFETTİĞİNİ DÜŞÜNÜRSEM NE YAPMALIYIM?

Kabul, bu kafa karıştırıcı ve zorlayıcı bir durum olabilir. Ancak yetişkin olan ve kendi duygularından sorumlu olan sizlersiniz. Hissettiğiniz negatif duyguları regüle etme görevi de size ait. Ebeveyn olmanın doğası çocuğuna her koşulda destek olmaktır. Bu durum, çocuğunuzun sizin desteğinize en çok ihtiyaç duyacağı konulardan biridir.

  • Onları sevin ve destekleyin. Çocuğunuzun cinsel yönelimi ne olursa olsun onu sevdiğini bilmesini sağlayın.
  • Çocuğunuz konuşmaya hazır olana kadar bekleyin. Bazı insanlar yetişkin olana kadar cinsel yönelimlerini açıklamaya hazır değildir. Bazı gençler anne-babalarına söylemeden önce kardeşlerine, kuzenlerine veya arkadaşlarına anlatmayı tercih ederler.
  • Konuşurken gösterdikleri cesaretin farkına varın.
  • Açık fikirli olun. Yargılamaktan ve suçlamaktan kaçının.
  • Her zaman birlikte yaptığınız şeyleri yapmaya devam edin.
  • Sizden neye ihtiyaçları olduğunu sorun. Belki sadece dinlemenizi isteyebilirler.
  • Bazen ebeveynler, bir “teşhis” için çocuklarını doktora götürürler. Cinsel yönelimi belirlemek için kan testi yoktur. Bu bir bozukluk değildir.

Çocuğumun cinsel yönelimi hakkında konuşurken daha rahat hissetmesine nasıl yardımcı olabilirim?

  • En önemli şey, onları sevdiğinizi bilmelerini sağlamaktır.
  • Konuşmak istiyorlarsa ulaşılabilir ve açık fikirli olun, ancak konuyu zorlamayın.
  • Birlikte bir dizi veya film izledikten veya heteroseksüel olmayan bir temaya sahip bir kitap okuduktan sonra cinsellik konusuna girmeniz daha kolay olabilir.
  • Cinsel sağlık hakkında bilgi verin. Ayrıca, herhangi bir akran baskısı, taciz veya zorbalıkla başa çıkmanın yollarını bulmalarına yardımcı olun.
  • Heteroseksüel olmayan gençlerde daha yüksek depresyon ve intihar riski vardır. Çocuğunuzun ihtiyacı varsa bir psikolog ile görüşmesini sağlayın.

Cinsel yönelim konusunda danışmanlık almak için “İletişim” sekmesinden bize ulaşabilir ve randevu alabilirsiniz.

Yorumunuzu Paylaşın