Çocuklarda Ve Gençlerde Öfke Problemli

Çocuklarda Ve Gençlerde Öfke Problemli

Öfke, herkesin zaman zaman yaşadığı normal bir duygudur. Ancak uzun süreli, sık ve yoğun yaşanan öfke kişi için olumsuz sonuçlara yol açtığında sorun haline gelebilir. Bazen bu duyguyu kontrol etmek zor gelebilir ve şiddete veya saldırganlığa neden olabilir. Anormal düzeydeki öfke, arkadaşlıklar, okul başarısı ve akıl sağlığı üzerinde zararlı etkilere sahip olabilir; yetişkinlikte suçluluk ve anti-sosyal davranışlar dahil olmak üzere bazı sorunlara neden olabilir.

Bir çocuğun veya gencin yüksek düzeyde öfke yaşamasının birçok nedeni olabilir ve çocuğunuzun neden bu şekilde davrandığına anlam veremeyebilirsiniz. Psikolojik bir değerlendirme, çocuğunuzun duygularıyla başa çıkmasına yardımcı olmak için hangi desteğin gerekli olduğunu belirlemenize yardımcı olabilir. Çocuğunuzun davranışları, davranış bozukluğunun bir işareti olabilir. Bu, bir çocuğun antisosyal davranış sergilediği, belirli sosyal normları ve kuralları hiçe saydığı bir bozukluğu ifade eder. Bu, kızgın, sinirli veya karşı çıkan bir davranış modeli ile işaretlenen Karşıt Olma-Karşı Gelme Bozukluğunu (ODD) da kapsar. Yüksek düzeyde öfke, genellikle endişeli, depresif ve düşük benlik saygısı olan çocuklarla ilişkilendirilir. Otizm spektrum bozukluğu olan çocuklarda ve DEHB olan çocuklarda da öfke daha sık görülür. Derinlemesine bir değerlendirme, çocuğunuzun öfkesinin ve davranış güçlüklerinin nedenini ortaya çıkarmaya yardımcı olacaktır.

Oğlunuzun veya kızınızın öfkesini yönetmekte zorlanıyor olabileceğine inanıyorsanız, Kordon Psikoloji Merkezi’nde Çocuk ve Ergen Psikoloğu Burcu B. Kundak’ın değerlendirmesi ve desteği yardımcı olabilir.

Çocuğumda davranış bozukluğu olup olmadığını nasıl anlarım?

Davranış bozuklukları birçok farklı şekilde ortaya çıkabilir ve çocuklar bir dizi belirti gösterebilir:

  • Kızgın veya sinirli ruh hali. Bu, sık sık öfkelenme veya kolayca sinirlenme olarak ortaya çıkabilir.
  • Tartışmacı veya karşıt gelen davranış. Bu, yetişkinlerle veya otorite figürleriyle sık sık tartışmak ve kurallara uymayı reddetmek olarak görünebilir.
  • Kindarlık. Birden fazla durumda kinci veya intikamcı davranış göstermek.
  • Saldırganlık. İnsanlara veya hayvanlara karşı saldırgan olmak, zorbalık yapmak, gözdağı vermek, zarar vermek veya başkalarını cinsel aktiviteye zorlamak olabilir.
  • Mülke zarar vermek. Bu, kasıtlı olarak bir mülke zarar vermeyi veya mülkü ateşe vermeyi içerebilir.
  • Dolandırıcılık veya hırsızlık. Eşya çalmak, hırsızlık niyetiyle içeri girmek veya mal elde etmek veya yükümlülüklerden kaçmak için yalan söylemek.
  • Ciddi kural ihlali. Okula sürekli çok geç kalmak, sık sık devamsızlık yapmak veya evden kaçma.

Öfke sorunu olan çocuğuma nasıl yardımcı olabilirim?

Çocuğunuzun yukarıdakilerden herhangi birini göstermesi, mutlaka bir davranış bozukluğu olduğu anlamına gelmez, endişeleniyorsanız, çocuğunuzun profesyonel olarak değerlendirilmesi önemlidir. Kordon Psikoloji Merkezi, bu değerlendirmeyi sunabilir. Uygun bir destek planı oluşturmak, çocuğunuzun öfke sorunlarıyla başa çıkmasına yardımcı olabilir ve tam potansiyeline ulaşmasını sağlayabilir.

Değerlendirmede, tedavinin yararlı olacağı alanları belirleyip, çocuğunuzun davranışlarını yönetmesine yardımcı olacak bir destek planı geliştirilir. Terapi, kanıta dayalı teknikler kullanılarak yüksek nitelikli bir psikolog tarafından yürütülür. Bu, çocuğunuzun öfkesini kontrol etmesine yardımcı olmayı ve ebeveyn olarak sizi çocuğunuzun davranışlarına nasıl yanıt vereceğiniz konusunda eğitir. Aile odaklı terapi, daha güçlü bir ittifak kurmaya ve belirli kurallar üzerinde anlaşmaya da yardımcı olabilir. Bilişsel davranışçı terapi, çocuğunuzun öfke patlamalarına yol açan düşünce kalıplarını ve tetikleyicileri anlamasına ve hayal kırıklıklarıyla başa çıkmak ve bunları iletmek için yeni stratejiler geliştirmesine yardımcı olabilir.

Yorumunuzu Paylaşın