Ergenlik Döneminde Ebeveynlik
Ergenlik Döneminde Ebeveynlik
Ergenlik, gençler için zorlu bir dönemdir ve ergenliğin getirdiği fiziksel değişimlerin yanı sıra duygusal dönüşümü de beraberinde getirir. Bazı durumlarda ciddi ruh sağlığı sorunlarının ortaya çıkmasına neden olur. Şefkatli ve sevgi dolu çocuklar farklı, mesafeli bir insana dönüşür ve arkadaşlıkların ailelerden daha önemli bir yere geldiği görünebilir. Ancak bu değişikliklerin bazıları, bağımsızlığa doğru ilerlemenin temel bir parçasıdır. Bu dönemde yargılamaktan çok empati kurabilen ebeveynler, çocukları için bir rehberlik kaynağı olmaya devam edebilir. Kuşkusuz, ergenliğin temel bir özelliği olan benmerkezcilik nedeniyle gençler bunu her zaman kolaylaştıramaz.
ERGEN ZİHNİNİ ANLAMAK
Ergenlik döneminde gençler, bağımsız bir kimlik geliştirmeye çalışırken genellikle çocukluk takıntılarından vazgeçerler. Kendilerine uygun bir kişiliğe ulaşana kadar etkinliklerini, ilgi alanlarını, akran gruplarını ve düşüncelerini tekrar tekrar benimseyip bir kenara atabilirler. Bu kolay bir süreç değildir ve cesaret ister. Kim olmak istediklerini anlamaya çalışırken, bazen şaşırtıcı hormonal değişikliklerle yüzleşirler, görünüşleri ve beden imajları hakkında çekingen hissetmek de dahil olmak üzere öz saygılarına yönelik sürekli bir tehdidin üstesinden gelmeleri gerekir.
Ergenlikte ebeveynlik nasıl değişir?
Pek çok ebeveyn, ergenliğin çocuklarında sebep olan değişikliklerin farkındadır, ancak bir ergen yetiştirmenin zorluklarının kendi ebeveynlik tarzlarını nasıl değiştirdiğinin farkında değildir. Çocuklar ergenlik çağına geldikçe, ebeveynler onları eskisinden daha fazla eleştirebilir veya sorgulayabilir, daha şüpheci ve katı olabilir. Çocuklarıyla etkileşimlerinde bu risklerin farkında olmak durumu biraz daha kolaylaştırabilir.
Gençler neden bu kadar çok risk alır?
Evrimsel psikoloji, ergenliğin, genç insanların gelişmek için ihtiyaç duyacakları sosyal ağları kurdukları bir dönem olarak ortaya çıktığını öne sürer. Bu sürecin anahtarı, akranlarla bağ kurmak ve onların etkilerine karşılık vermektir. Bu, genellikle risk alarak sadakati kanıtlamayı içerir. Araştırmalar, hem insanların genç yetişkinlikte daha fazla risk alan tek hayvan olmadığını hem de ergenlerin akranlarıyla birlikteyken yalnız olduklarından daha fazla risk aldıklarını ortaya koyar.
Gençler neden ilgilerini kaybeder?
“Umurumda değil”, ebeveynlerin gençlik yıllarında düzenli olarak duyacakları bir cümledir. Gençler, muhtemelen umursasalar da ebeveynlerine umursamadıklarını ve daha küçük bir çocukken ilgilendikleri şeyleri önemsemediklerini söyleyebilirler ki bu doğru olabilir. Ancak ebeveynler, “Umurumda değil” cümlesini ne zaman ders notlarını, sağlıklarını, arkadaşlarını ve daha fazlasını içeren bir ifade haline geldiği gözlemlemelidir. Böyle bir ilgisizlik depresyonun habercisi olabilir ve göz ardı edilmemelidir.
Gençlerin iç dünyalarında neler olur?
Gençler ebeveynlerine bundan nadiren bahseder, ancak çoğu, ergenliğin çoklu krizlerini yönetmeye çalışırken yoğun bir özeleştiri ve kendinden şüphe duyma ile yaşar. Bir gencin kafasındaki olumsuz sesler, onları bazen odalarında yalnız kalmaya, bazen de ebeveyni dışında bir yetişkine açılmaya itebilir.
Sosyal medya gerçekten gençlerde depresyona neden oluyor mu?
Sürekli sosyal medya kullanımının ergenlerde bir depresyon tetikleyicisi olduğu yaygın olarak kabul edilir. Bununla birlikte, sosyal medya konusundaki araştırmalar sonuçsuzdur. Bazı yeni araştırmalar, depresyonun gençleri sosyal medyada daha fazla zaman geçirmeye teşvik ettiğini ve bunun tersi olmadığını öne sürmektedir. Yani depresyon, sosyal medya kullanımını arttırır ama sosyal medya kullanımı depresyonu arttırmaz denmektedir.
Neden Gençler ve Ebeveynler Çatışır?
Ebeveynler ve gençler arasındaki anlaşmazlıklar sık görülen bir olaylardır, ancak anlaşmazlıklarının olması, bir ebeveynin çocuğuyla olan ilişkisinin zayıf veya tehlikede olduğu anlamına gelmez. Tartışmalı konuları gündeme getirmek için ebeveynleriyle yeterince rahat hisseden gençler, gerçekten de onlarla ne kadar yüksek bir rahatlık ve güvene sahip olduklarını gösteriyor olabilir. Sadece itaat talep etmekle kalmayıp bir gençle konuyu tartışmaya istekli bir ebeveyn, çocuklarına arzuladıkları saygıyı gösterir.
Gençler neden yalnız kalmak ister?
Gençler genellikle fiziksel olarak ebeveynlerinden uzaklaşır ve onlarla daha az sohbet eder. Ancak ebeveynler, bu tür bir mesafe koymanın gelişimsel olarak uygun olduğunu anlamalıdır. Yalnızlık, ergenlerin özerkliği denemelerine, iç gözlem için zaman bulmalarına, ruh hallerini düzenlemelerine ve kimliklerini geliştirmelerine olanak tanır.
Gençler neden ebeveynlerine yalan söyler?
“Sonra yapacağım.” “Demek istediğinin bu olduğunu bilmiyordum.” “Unuttum.”…
Ergen yalanları o kadar yaygındır ki, bazı ebeveynler çocuklarının doğruyu söyleyip söylemediğini merak edebilir. Gençler cezadan kaçmak ya da sorumluluk almamak için yalan söylerler. Ancak yalanın sevdikleri insanları incittiğini, hayatı daha karmaşık hale getirdiğini ve asıl suçtan daha fazla cezaya mal olduğunu anlamalarına yardımcı olmak ebeveynlere düşer.
GENÇLERLE BAĞLANTIDA KALMAK
Gençler, ebeveynlerin işini her zaman kolaylaştırmaz. Başlarını telefonlarından kaldırmadan okuldan eve gelebilirler ve akşamı video oyunları oynayarak geçirmek için dağınık odalarına girerken arkalarından kapıyı kapatabilirler. Ancak ebeveynler çocuklarıyla iletişim kurmayı bırakmamalıdır. Bu konuda ister annelerine ister babalarına açılsınlar, gençler kaygı, depresyon, düşük benlik saygısı, zayıf beden imajı, zorbalık, akran baskısı, kendine zarar verme ve diğer zihinsel sağlık sorunlarıyla mücadele edebilir. Belirli bir düzeyde stres, yaşamları muazzam bir değişimden geçtiği için ergenler için gelişimsel olarak uygundur, ancak ebeveynler sorunların belirtilerini aramaya devam etmeli ve çocukları için etkili tedavi adımları atmalıdır.
Gençler neden ebeveynlerine fiziksel olarak daha az şefkat gösterir?
Pek çok çocuk için hâlâ zevk aldıkları çocukça davranışları reddetmek, ergenliğin temel bir yönüdür. Özellikle erkek çocuklar için bu, ebeveynleriyle fiziksel sevgiyi ifade etmekten ve bu sevgiyi kabul etmekten vazgeçmek anlamına gelir. Bu soğukkanlılık ısrarı her iki nesil için de derin bir kayıp yaratabilir. Ebeveynler, farklı fiziksel sevgi biçimleriyle bağı korumaya çalışabilirler (Örneğin, sarılmak yerine sırtını sıvazlamak). Ebeveynler, ergenlik çağındaki çocuklarının bunu karşılık vermekte isteksiz olsa bile, “Seni seviyorum” diyerek sözel sevgilerini koruyabilirler.
Gençler neden ebeveynlerini bu kadar eleştirir?
Gençlerin ebeveynlerini, ebeveynlerin çocuklarını tanıdığından daha iyi tanıdığı bir gerçektir. Ne de olsa, ebeveynler genellikle tutarlı davranırken, ergenler tutarsız davranırlar. Bu, ergenlerin ebeveynlerini daha iyi gözlemlemelerine ve kusurların daha iyi algılanmasına sebep olur. Ebeveynler eleştiri karşısında şok olabilir ve buna katılmayabilirler, ancak bunun çocukları için geçerli olduğunu ve çocukları olgunlaştıkça, hatalarına rağmen annelerini ve babalarını muhtemelen daha fazla kabul edeceklerini anlamalıdırlar.
Ebeveynlerin yaptığı en yaygın hatalar nelerdir?
Sosyal medya hesaplarını kontrol ederek bir gencin mahremiyetini ihlal etmek, dalga geçmek, gelecekleri hakkında tahminlerde bulunmak, tüm davranışlarının ailelerine karşı bir isyan olduğunu varsaymak ve kendilerinin yapabileceği şeyleri üstlenmek gereksiz çatışmalara yol açabilir.