Yeme Bozuklukları–Bulimia Nervoza
Yeme Bozuklukları–Bulimia Nervoza
Yeme bozukluklarının temelinde kilo ve beden görünümüne ve bunların kontrolüne aşırı değer verme vardır. Belli düzeyde beden memnuniyetsizliği bir normdur, kime sorsak bedeninde ufak tefek de olsa değiştirmek istediği bir şey vardır. Ancak yeme bozukluklarında bu verilen değer aşırı düzeydedir. Bu problemde kişiler kendi değerlerini kaç kilo oldukları, bedenlerinin nasıl göründüğü ve bedenlerini kontrol etme becerilerine göre belirlerler.
Yeme bozukluklarının bütününe baktığımız zaman kişilerde;
Kilo almaktan korkma,
Bedenlerindeki ufak değişimlere aşırı duyarlı olma ve bu ufak değişimlerden olumsuz etkilenme,
Dikkatin aşırı bir şekilde bedenin hoşlanılmayan bölgelerinde yoğunlaşması,
Çok sık tartılma ya da kiloyu öğrenmemek için hiç tartılmama,
Şişman ve iğrenç göründüğünü düşünerek bedenini kötüleme,
Kilosundan bağımsız olarak şişman hissetmeyi gerçekten şişman olmakla eşleştirme,
Sosyal ortamlarda görünümünden rahatsız olma gibi durumlar görülür.
Bulimia nervoza yeme atakları sonucunda çok miktarda yiyeceğin hızlı bir şekilde tüketilmesinden sonra, tüketilen yiyecekleri telafi etme amacıyla bir takım arınma davranışlarında bulunmadır. Kilo almayı önlemek için kusma, laksatif kullanımı, aşırı egzersiz yapma, oruç tutma arınma davranışlarına örnektir. Tokluk hissinden kaçınma, kendini cezalandırma veya duygu düzenleme işlevlerinden dolayı, bu aşırı arınma davranışları devam eder.
Bu problemi yaşayan kişilerin katı yeme kuralları vardır ve bunların hafif düzeyde bozulması bile kişilerin kontrol kaybı yaşamasına neden olur. Yeme epizotları da bu kontrol kaybına ve olumsuz duygulanıma bağlı olarak tetiklenir. Kişi sonrasında daha katı bir beslenme planı uygular ve tıkınma olasılığı tekrardan artar. Çok düşük kalorili beslenmeye çalışma, katı gıda hiç tüketmemeye çalışma, yemeyi mümkün olduğunca ertelemek, katı bir saat sınırı koymak katı beslenme kurallarına örnek olabilir.
Aşırı telafi edici davranışlardan dolayı yeme problemi yaşayan kişiler sıklıkla sağlık problemleri de yaşarlar. Bu yüzden tedavi sürecinde bir doktorun takibinde olmak önemlidir. Bunun yanında depresyon, kaygı problemleri, madde kötüye kullanımı, kendine zarar verme, intihar düşünceleri gibi başka sorunlar da probleme eşlik eder.
Psikolojik danışmanlık sürecinde sosyal destek almak, sabırlı olmak, sürece düzenli devam etmek ve kilo hedefi koymadan iyileşmeye çalışmak önemlidir.