Bireysel Danışmanlık
Bireysel danışmanlık, hayatınızın kontrolünü nasıl ele alacağınızı ve zorlu durumlara sağlıklı başa çıkma becerileri ile nasıl yanıt vereceğinizi öğrenmenize yardımcı olur. Her biri kendi yaklaşımına sahip birçok psikolojik danışmanlık türü vardır. Sizin için doğru olan psikolojik danışmanlık türü, kişisel durumunuza bağlıdır.
Bireysel danışmanlık, aşağıdakiler de dahil olmak üzere çoğu zihinsel sağlık sorununda size yardımcı olabilir:
Hayatınızı zorlaştıran kaygı problemlerinin çözümünde
Daha başarılı sosyal ilişkiler kurmanızda
Hayatınızda çeşitli alanlarda yaşadığınız motivasyon düşüklüğünde
Duygu durumunuzun genel olarak çökkün ve depresif olduğu durumlarda
Partnerinizle veya hayatınızdaki diğer ilişkilerdeki çatışmaların çözümünde
İş veya diğer durumlardan kaynaklanan endişe ve stres durumunda
Boşanma, sevilen birinin ölümü veya işini kaybetme gibi önemli yaşam değişiklikleriyle başa çıkmakta
Öfke patlamaları veya pasif agresif davranış gibi sağlıksız tepkileri yönetmekte
Diyabet, kanser veya uzun süreli (kronik) ağrı gibi devam eden veya ciddi bir fiziksel sağlık sorununun getirdiği tükenmişlik durumunda
Fiziksel veya cinsel istismardan veya şiddete tanık olmaktan dolayı yaşanan duygu durumunda
İster fiziksel ister psikolojik bir nedene bağlı olsun, cinsel sorunlarla başa çıkmakta
Uyumakta veya uykuyu sürdürmekte güçlükte
Bazı durumlarda psikolojik danışmanlık, ilaç tedavisinden daha etkilidir. Bununla birlikte, özel durumunuza bağlı olarak, tek başına psikolojik danışmanlık, ruh sağlığı durumunu hafifletmek için yeterli olmayabilir. Ayrıca ilaçlara veya başka tedavilere de ihtiyacınız olabilir.
Genel olarak, psikolojik danışmanlığın riski çok azdır. Psikolojik danışmanlık süreci doğası gereği acı verici duygulardan ve deneyimlerden konuşmayı gerektirebilir. Bundan dolayı zaman zaman duygusal olarak rahatsız hissedebilirsiniz. Öğrendiğiniz başa çıkma becerileri, olumsuz duygu ve korkuları yönetmenize ve yenmenize yardımcı olabilir.
Ne beklemelisiniz?
İlk seansınızda psikoloğunuz, siz ve ihtiyaçlarınız hakkında bilgi toplar. Mevcut veya geçmiş fiziksel ve duygusal sağlığınızla ilgili formları doldurmanızı isteyebilir. Psikoloğunuzun durumunuzu ve endişelerinizi tam olarak anlaması ve en iyi yaklaşımı veya gidilecek yolu belirlemesi birkaç seans alabilir. İlk seans aynı zamanda psikoloğunuzun yaklaşımının sizinle uyumlu olup olmadığını değerlendirmeniz için bir fırsattır.
İlk seansta anladığınızdan emin olun:
Psikolojik danışmanlıktan ne beklemelisiniz?
Danışan olarak hak ve sorumluluklarınız nelerdir?
Süreçle ilgili hedefleriniz neler olacak?
Seansların uzunluğu ne kadar sürecek?
Kaç seansa ihtiyacınız olabilir?
Randevunuz sırasında istediğiniz zaman soru sormaktan çekinmeyin. Psikoloğunuz ile kendinizi rahat hissetmiyorsanız bunu psikoloğunuzla paylaşmaktan çekinmeyin. Seansların etkili olması için psikoloğunuz ile iyi bir uyum içinde olmak çok önemlidir.
Psikolojik danışmanlık, bireysel, çift, aile veya grup seansları olmak üzere farklı formatlarda sunulur ve tüm yaş grupları için etkili olabilir.
Danışmanlık Sırasında
Çoğu danışmanlık türünde, psikoloğunuz sizi düşünceleriniz, duygularınız ve sizi rahatsız eden şeyler hakkında konuşmaya teşvik eder. Duygularınızla ilgili konuşmakta zorlanıyorsanız endişelenmeyin. Psikoloğunuz zaman geçtikçe daha fazla güven kazanmanıza ve rahat etmenize yardımcı olabilir.
Danışmanlık bazen yoğun duygusal boşalımı içerdiğinden, bir seans sırasında kendinizi ağlarken, üzgünken ve hatta öfke patlamaları yaşarken bulabilirsiniz. Bazen bir seanstan sonra fiziksel olarak bitkin hissedebilirsiniz. Psikoloğunuz bu tür duygu ve durumlarla başa çıkmanıza yardımcı olmak için oradadır.
Psikoloğunuz sizden “ev ödevi” veya “egzersizler” yapmanızı isteyebilir. Seanslarda öğrendiklerinize dayanan aktiviteler veya uygulamalar yapmanız verimli olacaktır. Süreç devam ettikçe endişelerinizi anlatmak ruh halinizi iyileştirmeye, kendiniz hakkında düşünmeye, duygularınızı daha başarılı düzenlemeye ve sorunlarla başa çıkma yeteneğinizi geliştirmeye başlayacaksınız.
Gizlilik
Nadir ve özel durumlar dışında, psikoloğunuzla yaptığınız görüşmeler gizlidir. Bununla birlikte, bir psikolog sizin veya başka birinin güvenliğine yönelik bir tehdit olması durumunda, yetkililere bildirmesi gerektiğinde gizliliği ihlal edebilir. Psikoloğunuz gizlilikle ilgili bilgileri seans sırasında sizinle paylaşacaktır.
Sürecin Uzunluğu
İhtiyacınız olan danışmanlık seanslarının sayısı aşağıdaki faktörlere bağlıdır:
Belirtilerinizin şiddeti
Ne kadar süredir semptom gösterdiğiniz veya bu durumla uğraştığınız
Ne kadar hızlı ilerleme kaydettiğiniz
Ne kadar stres yaşadığınız
Endişelerinizin günlük yaşamınızı ne kadar etkilediği
Aile üyelerinden ve diğerlerinden ne kadar destek aldığınız
Maliyet
Kısa vadeli bir durum ise danışmanlık birkaç hafta sürebilirken uzun vadeli endişeleriniz varsa seanslar bir yıl veya daha uzun sürebilir.
Sonuç Olarak
Danışmanlık, durumunuzu iyileştirmeyebilir veya hoş olmayan bir durumu ortadan kaldırmayabilir. Ancak size sağlıklı bir şekilde başa çıkma, kendiniz ve hayatınız hakkında daha iyi hissetme gücü verebilir.
Bireysel Danışmanlıktan En İyi Şekilde Yararlanmak
- Psikoloğunuzun yanında kendinizi rahat hissettiğinizden emin olun. Bu gerçekleşmezse bunu psikoloğunuzla mutlaka paylaşın.
- Danışmanlığa bir ortaklık olarak yaklaşın. Danışmanlık, aktif bir katılımcı olduğunuzda ve karar verme sürecine katıldığınızda en etkilidir. Siz ve psikoloğunuzun önemli sorunlar ve bunlarla nasıl başa çıkılacağı konusunda hemfikir olduğunuzdan emin olun. Birlikte hedefler belirleyebilir ve zaman içindeki ilerlemeyi ölçebilirsiniz.
- Açık ve dürüst olun. Gelişim, düşüncelerinizi, duygularınızı ve deneyimlerinizi paylaşma isteğinize ve yeni içgörüler, fikirler ve bir şeyler yapmanın yollarını düşünmeye bağlıdır. Zor duygular, utanç veya danışmanınızın tepkisiyle ilgili korkular nedeniyle belirli konular hakkında konuşmakta isteksizseniz, bunu psikoloğunuza bildirin.
- Danışmanlık planınıza sadık kalın. Kendinizi kötü hissediyorsanız veya motivasyonunuz yoksa, seanslarınızı atlamak cazip gelebilir. Bunu yapmak ilerlemenizi bozabilir. Tüm seanslara katılmaya özen gösterin.
- Anında sonuç beklemeyin. Duygusal konular üzerinde çalışmak acı verici olabilir ve sıkı çalışma gerektirebilir. İyileşme görmeye başlamadan önce birkaç seansa ihtiyacınız olabilir.
- Oturumlar arasında ödevinizi yapın. Psikoloğunuz düşüncelerinizi bir günlüğe not etmenizi veya seanslarınız dışında başka aktiviteler yapmanızı isterse, devam edin. Bu ev ödevleri, seanslarınızda öğrendiklerinizi hayatınıza uygulamanıza yardımcı olabilir.
- Psikoterapi yardımcı olmazsa, psikoloğunuzla konuşun. Birkaç seanstan sonra danışmanlıktan fayda görmediğinizi düşünüyorsanız, bunu açmaktan çekinmeyin. Siz ve psikoloğunuz bazı değişiklikler yapmaya veya daha etkili olabilecek farklı bir yaklaşım denemeye karar verebilirsiniz.