Çift ve Aile Danışmanlığı
Hem çift hem de aile ilişkilerinizde bazen sorunları çözmede tıkandığınızı, aynı dili konuşamadığınızı, bir türlü ortak noktada buluşamadığınızı fark edebilirsiniz. Böyle durumlarda bu kısır döngünün içinden çıkıp profesyonel bir yardım alma ihtiyacı duyabilirsiniz. Bizler bu ihtiyacı karşılamak için buradayız.
Sıklıkla Belirtilen Başvuru Nedenleri
Çift veya aile arasındaki iletişim sorunları
Yoğun ve kırıcı tartışmalar
Kıskançlık
Çiftlerin birbirine karşı olan ilgi ve sevgi azlığı
Boşanma kararının ciddi bir şekilde değerlendirilmesi
Çocuk bakımı konusunda anlaşmazlıklar
Yoğun iş temposu ve ev dengesinin sağlanamaması
Aile büyükleri arasında denge ve iletişimin sağlanamaması
Cinsel problemler
Aldatma
Aile üyelerinin birinde alkol veya madde bağımlılığı
Öfke patlamaları
Bütün aileyi olumsuz etkileyen bir sağlık sorunu
Travma, kayıp ve aşılamamış yas (örneğin çocuk kaybı)
Hayattaki beklentilerin farklılaşması
Yeni evlenen çiftlerde uyum zorlukları
Çocuk veya ergendeki davranış sorunları
İkinci evliliklerde yaşanan zorluklar
Ne beklemelisiniz?
İlişkilerinize dair yaşadığınız sorunlar bir günde oluşmadığı gibi bunun çözümü de bir günde olmayacaktır. Öncelikle böyle bir danışmanlık almaya karar verdiğinizde bunun için zaman ve emek harcamanız gerektiğini unutmamalısınız. İlk seans psikoloğun danışmanlık süreci hakkında bilgi verdiği, çift veya aileden bilgi aldığı ve beraber çalışmaya karar verilip verilmediği bir seanstır. Daha sonraki seanslar da bu görüşmeye istinaden ve ihtiyacınıza göre planlanır.
Aile ve çift danışmanlığı bireysel danışmanlıktan farklıdır. Bireysel iyileşmeden ziyade çift olarak iyileşmenize odaklanılır. Bu bireysel ihtiyaçların karşılanmayacağı anlamına gelmez, ancak bazı beklentilerinizi değiştirmeniz gerektiği anlamına gelebilir.
Psikoloğunuzun bir hakim veya hakem gibi davranmasını beklememelisiniz. Aile ve çift danışmanlığında haklı-haksız yargılaması yapılmaz, ilişkiye devam edip etmeme kararı sizin dışınızda biri tarafından alınmaz. Önemli olan duygularınız ve o ilişkinin içinde kendinizi nasıl hissettiğinizdir.
Aile ve çift danışmanlığında amaç danışmanlık süreci sonrasında hiç tartışmamak ya da bütün sorunların ortadan kalkması değildir. İlişkilerde yaşanan bazı çatışmalar daimidir ve önemli olan çatışmaların nasıl yönetildiğidir. Bu yüzden bu beklentilerin gerçekçi olması gerekir.
Son olarak aile ve çift danışmanlığı zaman zaman duygusal olarak zorlayıcı olabilir. Bazı konuları konuşmak ya da bazı şeyleri duymak size acı verebilir. Bu sürecin kötü ya da başarısız gittiğini göstermez. Amaç, halledilememiş meselelerin aile veya çift tarafından sonuçlanmasını sağlamaktır.
Aile ve Çift Danışmanlığından En İyi Şekilde Yararlanmak
İlk başta söylediğimiz gibi danışmanlık desteği almak bir süreçtir. Bu süreç de inişli çıkışlıdır. Bu yüzden ister bireysel olsun ister aile ve çift danışmanlığı olsun bunun için zaman ayırmalısınız. Bu anlamda da görüşmelere düzenli devam etmeniz önemlidir.
Öncelikle önemli olan değişime karşı istekli olmanız ve ilişkinizi daha iyi bir noktaya taşımak istemenizdir. Bu konuda kararlı olmalısınız ve bu kararlılık her bireyin kendi sorumluluğundadır.
Danışmanlık sürecinde aktif katılımcı olmanız problemin çözümünde gereklidir. Aktif katılımcı olmak demek seanstan çıktıktan sonra günlük hayatınızda da bu sürece yer açmak demektir. Psikoloğunuzun önerdiği şeyleri uygulamaya çalışmak; seanslarda değinilen konular üzerine düşünmek; bazı notlar tutmak, düşünce, duygu ve davranışlarınızı daha iyi gözlemlemeye çalışmak bunlardan bazılarıdır.
Danışmanlık sürecinde kontrolümüzün öncelikle kendi davranışlarımız üzerinde olduğunu kabul etmek gerekir. O yüzden öncelikle kendi davranışlarınızın sorumluluğunu almalısınız. Ancak iyileşme her iki tarafın da çabasını ve katılımını gerektirir.
Duygularınızı, süreçle ilgili düşüncelerinizi, endişelerinizi psikoloğunuza aktarmaktan çekinmeyin. Danışman bu konularda sizi içtenlikle dinleyecek ve yönlendirecektir.