Çocuklarda Okul Korkusu – Okul Fobisi

Çoğu ebeveyn şu hikayeye aşinadır; sağlığı yerinde olan çocuğunuz birden bire okula gitmemek için başı ya da boğazı ağrımaya başlar ya da midesi bulanır. Okula gittikten sonra da öğretmenini ararsınız durumu nasıl oldu diye, öğretmeni de hiçbir problemi olmadığını söyler. Ancak bu, gerçekten evden çıkmak istemeyen bir çocuk için geçerli değildir. Okul korkusu (fobisi), klinik bir tanı olarak değerlendirilmez, ancak genellikle diğer anksiyete bozukluklarının bir belirtisidir. 5 ila 12 yaş arasındaki okul çağındaki çocukların %5’inin okul fobisinden muzdarip olduğu tahmin edilmektedir, ancak bu durum 12 yaşından sonra da devam edebilir.

Okul fobisi bir çocuktan diğerine farklı görünebilir. Bazı çocuklar, servise binmeyi reddetmek, yataktan kalkmayı reddetmek ve/veya yetişkinlere okula gitmek istemediklerini söylemek gibi ipuçlarıyla kendini belli edebilir. Okul fobisinin kendini gösterme şekli çocuğun yaşına bağlı olabilir. Küçük çocukların davranış sorunları (öfke nöbetleri gibi) olabilir, bakıcılarından ayrılmada sorun yaşayabilir veya okul görevlerini yapmayı reddedebilir, akranlarıyla etkileşim kurmakta zorlanabilirler. Daha büyük çocuklarda ve gençlerde okul fobisi biraz farklı görünebilir; eksik ödevler, ortalamanın altında notlar veya ortalama başarılarında önemli bir düşüş, konu ortaya çıktığında içe kapanma ve dersleri önemsemiyor gibi gözükme olabilir. Okul fobisi olan her yaştan çocuk bazen çoğu kaygının sonucu olan fiziksel semptomlar yaşar. Bunlar karın ağrısı, mide bulantısı, baş ağrısı ve ishali içerir.

Okul fobisi zorlayıcıdır, ancak çocuğunuzun duygularına destek olmak konusunda aktif olursanız ve onu okula gitmeye teşvik edecek teknikler kullanırsanız, yönetilebilirdir. Ancak bazen bunu tek başınıza yapamazsınız profesyonel yardım almak önemli olabilir.

TEDAVİ SÜRECİ

Okul reddinin değerlendirilmesinde ilk önce doktor muayenesinin yapılması önemlidir. İshal, baş ağrısı, mide bulantısı gibi fiziksel belirtilerin psikolojik kaynaklı olup olmadığından emin olunmalıdır. Sonrasında tam hikayenin alınması, şikayetlerin başlangıcı ve gelişiminin öğrenilmesi, şikayetleri kolaylaştırıcı faktörlerin bilinmesi, arkadaş ilişkileri, ailedeki problemler ve aile yapısı ayrıntılı olarak incelenmelidir. Tedavi aşamasında bilişsel ve davranışçı terapi, aile terapisi, filial terapi ve psikoeğitim gibi yöntemler kullanılmaktadır.

Online / Yüzyüze Terapi için Kordon Psikoloji Merkezi’nde Çocuk ve Ergen Psikoloğu’ndan randevu alarak Okul Korkusu’nun üstesinden gelebilirsiniz. İzmir Pedagog randevusu için “iletişim” sekmesinden bize ulaşabilirsiniz.

Kordon Psikoloji tarafından

İzmir Alsancak’ta bulunan Kordon Psikoloji Merkezi’nde, çocuklara, ergenlere, yetişkinlere, çiftlere ve ailelere danışmanlık hizmeti sunulmasının yanında eğitimlere, atölyelere ve grup çalışmalarına da yer verilmektedir. Kurum olarak, insan ile çalışıyor olmanın getirdiği yüksek sorumluluğun bilincinde, etik ilkelere bağlı, kültürel çeşitliliğe ve farklılıklara duyarlı olan, her bireyin ve ilişkinin biricikliğini ve kendine özgü ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak profesyonel yaklaşımla online ya da yüz yüze destek sunmaktayız. Kordon Psikoloji Merkezi’nde sizlerle beraber olmak dileğiyle…

Yorum Gönderin Yanıtı iptal et

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Exit mobile version