Çocuk ve Ergen Danışmanlığı
Çocuk ve ergen danışmanlığı, çocukların ve gençlerin sosyal, duygusal veya bilişsel gelişimlerinde sorunlara neden olabilecek durumları keşfetmelerine yardımcı olur. Terapötik süreç, onlara net sınırları olan güvenli bir ortamda zor veya karışık duygularını ifade etme fırsatı verir.
Çocuklar ve ergenler büyüdükçe, farklı şekillerde gelişmeye devam ederler. Bir çocuğun yaşına göre tahmin edilebilir bilişsel, duygusal ve sosyal gelişim aralıkları vardır ve çocuklar olgunlaştıkça düşünme, ruh hali ve davranış kalıplarında değişimler yaşarlar.
Bu büyüme dönemlerinde, çocukların gösterdikleri bazı davranışların gelişim dönemine uygun ya da beklenen bir davranış olup olmadığı ailelerin sıklıkla kafasına takılan bir sorudur. Bir ebeveyn, aile üyesi veya bir çocuk/genç, karşılaştıkları sorunların normal gelişim dönemine uyup uymadığını sorguluyorsa, bu alanda uzmanlaşmış, eğitim ve deneyime sahip bir çocuk/ergen psikoloğuna danışabilirler.
Çocuğum Neden Danışmanlık Almalı?
Çocuklar da tıpkı yetişkinler gibi stres yaşarlar. Örneğin, çocuklar için yaygın stres kaynakları arasında okul ve aile sorunları yer alır. Okul stresi arasında aşırı veya zor ev ödevleri, sınav kaygısı, akran baskısı, zorbalık ve öğrenme güçlükleri sayılabilir. Aile sorunları arasında ebeveyn kavgası, boşanma, taşınma, yeni kardeş, zor bir hastalık, ölüm ve kayıp sayılabilir.
Ayrıca, çocuğunuzun davranışlarında (örn. dikkatsizlik, öfke, regresyon) veya duygularında herhangi bir büyük değişiklik fark ederseniz danışmanlık almak yararlı olabilir.
Çocuk ve Ergen Danışmanlığının Amacı Nedir?
Bireyselleştirilmiş seans hedefleri, çocuğun ve ailesinin ihtiyaçlarını karşılamak için özelleştirilir. Genel olarak, çocuk ve ergen danışmanlığının birden fazla amacı vardır. Genel olarak danışmanlık, çocukların ve ergenlerin sıkıntılarının nedenlerini nasıl tanımlayacaklarını öğrenmelerine, yardım isteme, duygularını ifade etme becerilerini geliştirmelerine ve problem çözme yeteneklerini artırmalarına yardımcı olur.
Çocuğumla Yetişkinlerle Olduğu Gibi Konuşuyor Musunuz?
Hem evet hem hayır. Spesifik olarak, danışmanlık süreci konuşma terapisi olarak adlandırılsa da çocuk/ergen danışmanlığı birçok aktiviteyi ve oyunu içerir. Çocuklarla veya ergenlerle konuşmaktansa, onlarla iletişime geçmemiz ve onlarla etkileşim kurmamız önemlidir.
Çocuğumla Oyun Oynuyorsanız Bunun Nasıl Bir Faydası Olur?
Özellikle, çocukların ve ergenlerin sıkıntılarının kaynaklarını belirlemeleri veya duygularını sözlü olarak ifade etmeleri zor olabilir. Böylece çocuğu veya ergeni yetişkin konuşma dünyamıza zorlamak yerine oyun ve aktivitelerle iletişim dünyalarına dahil oluruz. Oyun süreci boyunca problem tanımlama, problem çözme ve iletişim becerileri üzerinde çalışıyoruz. Odak noktası, çocuk/ergen için kendilerini daha iyi anlamaları, ailesiyle ve başkalarıyla iletişim ve ilişkilerini geliştirmeleri için güvenli bir alan yaratmaktır.
Seanslara Ebeveynler Dahil Olur Mu?
Evet! Sorunun doğasına ve çocuğun/ergenin çevresel kaynaklarına bağlı olarak başkalarını da sürece dahil edebiliriz. Buna büyükanne ve büyükbabalar, kardeşler, öğretmenler ve bakıcılar da dahil olabilir. Ancak başkalarının katılımının zamanı ve sıklığı, çocuk/ergen ve ailenin durumuna özgüdür.